Z historie

Kávovník je původně domovem v Ethiopii a na východním pobřeží Afriky, na mysu Guardufui v Somálsku, kde ještě dosud planě roste, ale jeho rozšiřovaní a rozmnožování začalo v dnešním Jemenu, dřívější Arábii. Za onoho času patřil Jemen s přístavním městem Mokka k nejrušnějším obchodním střediskům na světě.

Podle některých pramenů se v Jemenu začala pěstovat káva v roce 575. V 15. Století bylo její pěstování už nesmírně rozšířeno a káva začala své vítězné tažení světem. Ovšem Arabové dokázali svou kávu střežit stejně žárlivě jako Číňané čaj. Káva jsou semena kávovníku. Jakmile se ale z peckovic odstraní dužnaté oplodí, pergamenové vnitřní oplodí a stříbrná blanka vnějšího osemení, semena nemohou klíčit. A pouze v tomto stadiu se káva tehdy směla z Arábie vyvážet. Způsob, jak se káva dostala z Arábie, zhruba odpovídá způsobu, jímž podle pověsti do Arábie přišla. Historie popisuje přesun černých súdánských otroků přes Etiopii do Arábie: nesli si s sebou jako potravu zásoby kávy – červené, třešním podobné bobule. Tak se dostali kávové třešně do Arábie.

Prvními milovníky kávy tak jak jí dnes známe byli tedy pravděpodobně Ethiopané.

Zmínky o nápoji nazývaném buchnam, kterým byla káva, najdeme v arabském vědeckém záznamu z let 900 až 1000 n. l. Kromě popisu předností „pro žaludek, ostatní tělesné orgány a kůži“ poukazují autoři také na to, že nápoj „dodává výtečnou vůni celému tělu.“

Káva má skutečně tu neobvyklou vlastnost, že se její aroma uvolňuje spolu s potem a regenerujeje lymfatický systém.

Ovšem badatelé, kteří se zabývají původem a historií kávy již více než 200 let došli k neuvěřitelným závěrům. Tvrdí, že káva musela existovat už za časů Homérových a pili ji také v Troji. Údajně šlo o onen „zázračný nápoj“, který přinesla Helena ze Sparty do Troje.

bg_transp

Základní dva druhy kávy

Arabika

Arabika se považuje za nejkvalitnější kávu, proto také tvoří zhruba 75% světové produkce kávy. Roste ve vyšších nadmořských výškách mezi 600 – 2000 m.n.m. Tento kávovník je náročnější na pěstování, první úrodu může mít až po 6. letech a dorůstá výšky 3 – 5 metrů. Arabika obsahuje zhruba poloviční množství kofeinu oproti Robustě! Chuťově se čisté Arabiky vyznačují svou typickou kyselostí, proto se často používají směsi Arabika/Robusta, které bývají mnohem vyváženější.

Robusta

Robusta se považuje za méně kvalitní kávu, ale částečně je to dáno mnohem menší náročností na pěstování oproti Arabice a díky tomu nižší nákupní ceně. Roste v nižších nadmořských výškách mezi 200 – 600 m.n.m. Svou první sklizeň mívá po 2 – 3 letech a může dorůstat výšky až 13 metrů. Robusta obsahuje zhruba dvojnásobné množství kofeinu oproti Arabice! Chuťově se Robusty vyznačují typickou hořkostí, proto se často mísí s Arabikou a vznikají vynikající směsi.

line2

Kávy z celého světa

Káva Brazílie

Arabika Fazenda da lagoa je považována za nejlepší brazilskou kávu. Tato káva vyjímečně bohaté chuti je pěstována ze starých odrůd káv Bourbon v nadmořské výšce okolo 1100 m.n.m. v oblasti Minas Gerais. Oproti nejznámější brazilské kávě Santos má větší zrna a výraznější strukturovanou chuť.

Káva Ethiopie

Arabika Ethiopie Yergamo je velmi ceněnou ethiopskou kávou, a to zejména pro svou intenzivní plnou chuť, výrazné aroma, které v závěru přechází do čokoládových, až ovocných tónů. Káva je tradičně menšího zrna s nižší kyselostí.

Káva Kolumbie

Arabika Kolumbie Supremo má jedno z nejsilnějších aroma na kávovém trhu. Je to káva většího zrna s kořeněným aroma, bohatou sametovou chutí, decentní kyselostí a ovocným, někdy až karamelovým dlouho doznívajícím závěrem.

Káva Jamajka Blue Mountain

Vznik JBM kávy lze přisuzovat rozhodnutí učiněnému Francouzským králem v 18 století. Roku 1723 král Ludvík XV poslal 3 sazenice kávy do francouzské kolonie Martinic, bohatý a úrodný ostrov vzdálený 1900 km JZ od Jamajky. O pět let později v roce 1728, sir Nicholas Lawes guvernér Jamajky, obdržel jako dárek od guvernéra Martinicu jednu sazenici kávy. Tato jedna sazenice Arabiky přivedla na svět vyjímečnou kávu. Sazenice byla základem pro budoucí plantáže. Po devíti letech byla exportována první káva z Jamajky a dala tak vzniknout Jamajskému průmyslu s kávou.

Káva vyrůstá na úrodné, vulkanické půdě, s pravidelnými srážkami a především v ostrovním podnebí zahaleným mlhou a mraky, kryjící kávu před slunečním žárem. Všechny tyto faktory způsobují vznikvyjímečné kávy se sladkou vůní připomínající kvítí (znatelné především při přivonění k čerstvě praženým zrnům), bohatou chutí a plným tělem se střední kyselostí a kakaovým koncem.

Aby se káva mohla nazývat Blue Mountain Jamaica (JBM) musí vyrůstat ve výškách do 1800 m v Portlandských osadách, St. Andrew, St. Mary a St. Thomas zahrnující oblast o rozloze 6000 ha. Kávové plantáže v horách Blue Mountain jsou charakteristické malými holdingy o rozloze do 4 ha , ale jsou zde i firmy o rozloze až 70 ha. Nachází se zde okolo 25000 drobných pěstitelů. Výsledkem je mnohými oceňována nejlepší káva na světě „šampaňské kávy“.

Stejně jako francouzký Appellation D’Origine Contrôlée Champagne, organizace striktně kontrolující kde rostou hrozny pro šampaňské, tak i oblast kde se pěstuje JBM je striktně kontrolována. Ve skutečnosti je oblast, kde se káva pěstuje, relativně malá a exportní roční produkce činící mezi 1000-1350 t je ve srovnání se světovými standardy nepatrná, rovna např. 0,1% Kolumbijské roční produkce aneb 3 hodiny Kolumbijské produkce kávy. Nedostatek a exkluzivitu kávy podtrhuje fakt, že káva JBM je ve skutečnosti jedinou kávou na světě balenou do dřevěných sudů oproti běžně používaným jutovým pytlům.